Om Renata
Livet är ett äventyr!

Kämpandes uppför en brant isvägg på väg mot toppen av världens högsta berg. Ensam i kajaken mot piskande vågor på ett rytande Stilla havet. Eller, pressad till det yttersta av extrema krafter i en flygsimulator under förberedelserna till nästa utmaning - resan till rymden. Man kan knappast leva bättre upp till Renatas eget konstaterande, att livet är ett äventyr.

Och Renatas äventyr tog sin början i Malmö 1973. Där väcktes hennes intresse för idrott och friluftsliv, och hon insåg tidigt värdet av att ständigt lära sig nya saker och utmaningarnas belöning.

Familjens resor genom Europa antände ytterligare hennes passion för det äventyret. De campade enkelt och lagade mat på primitiva spritkök. Trots detta omfamnade Renata naturupplevelsernas rikedom och såg förbi hinder, fokuserade på möjligheter. Varje tröskel blev en steg mot ett större självförtroende.

Det var under tiden som Renata arbetade för Skånes Idrottsförbund som hon korsade vägar med Göran Kropp. Det var Göran som öppnade dörren till klättringens fysiska och mentala utmaningar, tillsammans med gemenskapen som följde.

Under sin roll som basläger chef för Göran Kropps expedition vid foten av Mount Everest föddes drömmen om att en dag stå på toppen av världens högsta berg. Efter fyra års hård träning förverkligades den drömmen, och Renata blev den första svenska och tjeckiska kvinnan att uppnå detta mäktiga mål.

Men livet ställer oss även inför uppförsbackar som vi inte väljer och även dessa har Renata tvingats möta. Som när hennes livskamrat Göran Kropp tragiskt förlorades under en klättring utanför Seattle i USA. Renata, tränad i att inte ge upp och hitta vägar framåt, tog sig ut ur avgrunden hon rasat ner i och satte upp nya mål i horisonten som draghjälp.

Den 4 juli 2005 sjösatte Renata sin havskajak i Lake Union i centrala Seattle, och så inleddes ett nästan otroligt äventyr som tog henne runt USA på 439 dagar, helt av egen kraft. Den 15 september 2006 utnämndes till "Renata Chlumska Day" i Seattle, som en hyllning till hennes enastående och historiska bedrift.

Renata har genom åren samlat på sig en enastående samling storslagna äventyr, men förlorar aldrig sin uppskattning för små vardags äventyr. En skogspromenad, en cykeltur eller en enkel utflykt med barnen är lika värdefulla i hennes ögon.

Vid sidan av jordens äventyr, vänder nu Renata blicken mot himlen, förberedd på sin nästa stora utmaning: en rymdresa med Virgin Galactic. Redan 2010 säkrade Renata sin plats och även om detta är en kommersiell resa, förbereder hon sig med samma precision som för sina tidigare expeditioner. Hon inhämtar kunskap, träffar astronauter och samarbetar med försvaret för att få den träning som krävs.

För Renata är varje utmaning en möjlighet att växa och lära, oavsett om den utspelar sig på ett berg eller i ett kontor. Äventyren är värdefulla investeringar som bygger erfarenheter av projektledning, finansiering, teambyggande och utvärdering. Innan och efter varje äventyr delar Renata sina erfarenheter genom eftertraktade föreläsningar för företag, organisationer, skolor och föreningar.

En av de mest återkommande frågorna Renata får är varför hon gör det hon gör och om hon någonsin känner rädsla. Hennes svar är lika enkelt som kraftfullt: Utmaningarna är hennes passion, och rädslan är en barriär som måste övervinnas.

I Renatas värld finns äventyren överallt, redo att upplevas. Om man vill.