Expeditioner
Swedish Shishapangma Expedition 1997

Det finns 14 stycken toppar i världen som är över 8000 meter. Mt Everest är det högsta och Shishapangma, 8016, är det lägsta av alla dessa toppar. Berget ligger i Kina och i den delen av Himalaya som heter Langtang. Även kallad för Xixabangma eller Gosainthan är det en av de mer lättillgängliga topparna av detta slag.

Trots det skedde första bestigningen så sent som 1964 av en kinesisk expedition och blev därmed den sista av 8000 meters topparna att bestigas. Sedan dröjde det ytterligare 16 år innan den andra bestigningen. Höjden på Shishapangma är uppmätt till allt mellan 8013 m och 8046 och relativt få klättrare har nått bergets högsta punkt. Betydligt fler klättrare har nått den sk Central Summit, förtoppen på 8006 meter.

Renata begav sig till Shishapangma sommaren 1997 med drömmen att bli första svenska kvinna över 8000 meter. Efter ett första misslyckat toppförsök då Renata tvingades vända på dryga 7300 meter lyckades Renata den 4 juli spränga den magiska 8000 meters gränsen genom att tillsammans med Göran Kropp och Cyril Destremau nå Central Summit, förtoppen, och Renata blev därmed första svenskan över 8000 meter någonsin utan syrgas.

Efter bestigningen begav sig Renata till Indien där hon köpte en gammal Royal Enfield från 1963 och på den så körde Renata motorcykel hem till Sverige genom Pakistan, Iran, Turkiet, Bulgarien, Rumänien, Ungern, Slovakien, Tjeckien och Tyskland.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Vill du följa med på äventyr? Lyssna på en föreläsning? Eller bara fylla på med inspiration och få ytterligare en inblick i min äventyrliga värld? Prenumerera på mitt nyhetsbrev så missar du inget av allt spännande som händer!