Expeditioner
Sweden-Everest Solo Expedition 95/96

Den 16 oktober 1995 började Göran Kropp att cykla från Yttersta Tvärgränd i Stockholm mot Nepal och Mt Everest. Drömmen var att bestiga världens högsta berg, själv och utan syrgas efter att ha tagit sig hemifrån och dit helt av egen kraft.

Renata som ingick i filmteamet tillsammans med Fredrik Blomqvist följde med genom delar av Sverige, Tyskland, Tjeckien, Slovaken, Ungern och sedan även Turkiet, Pakistan och Nepal. Renata var även expeditionens baslägerchef och tillbringade 7 veckor i baslägret vid foten av berget våren 1996, en säsong som sedermera blev känd som en av de mest ödesdigra säsongerna i Mt Everest historia då 13 personer omkom dygnen kring den 10 och 11 maj på berget. Dessa tragiska händelser skakade om klättervärlden, alla expeditioner på plats och naturligtvis även Renata.

Trots detta kände Renata att nyfikenheten var större än rädslan. Kanske berodde det på att hon upplevde olyckan på nära håll och förstod att mycket av det som hänt hade kunnat undvikas. Göran bevisade också att med rätt förberedelser och träning så kan man nå hela vägen till toppen – och tillbaks igen. Baslägret räckte helt enkelt inte till och Renata bestämde sig för att även hon en dag skulle stå på toppen av världens tak.

Toppen är dock halvägs och Göran skulle ju dessutom cykla hem också och nu gjorde Renata honom sällskap och tillsammans cyklade de från Nepal till Sverige genom bland annat Nepal, Indien, Pakistan och Kina.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Vill du följa med på äventyr? Lyssna på en föreläsning? Eller bara fylla på med inspiration och få ytterligare en inblick i min äventyrliga värld? Prenumerera på mitt nyhetsbrev så missar du inget av allt spännande som händer!