Expeditioner
Mot rymden

Vad gör man efter att ha bestigit världens högsta berg? Eller varit ute på en expedition som varar över ett år? Renata drivs inte enbart av att göra något som är farligare, längre eller svårare. Det kan likaväl handla om att göra något väldigt annorlunda – som att åka ut i rymden. Rymden är en plats som alltid lockat och fascinerat Renata men hade knappats ens vågat drömma om att hon en dag skulle stå inför chansen att faktiskt få uppleva tyngdlöshet och se jorden från ett helt annat perspektiv.

Photo by: Fredrik Blomqvist

Men idag är det möjligt för, i stort sätt, vem som helst att bli astronaut och resa ut i rymden. Sedan 2009 är Renata bokad med Virgin Galactic och är den första och hittills enda svenska kvinna bokad med biljett nr 192. För att öka chanserna att bli första svenska kvinna i rymden så har hon bokat även en biljett med SXC, en konkurrent till Virgin Galactic och Renata kommer därmed inte enbart åka ut i rymden en gång utan två gånger!

När resorna blir av vet Renata ännu inte men troligen blir det nästa år. Och även om det är väldigt korta resor, enbart några timmar varav ett par minuter i tyngdlöshet, så förbereder sig Renata minutiöst, precis som inför alla sina tidigare expeditioner.

Renata har ett samarbete med QinetiQ i Linköping där hon i en flygsimulator har testat och utsatt sig för G-krafter. Som övningselev på flygskolan i Linköping har Renata flugit SK60 och fortsätter att träna flygning på hemmaplan i Jönköping och inom kort kommer Renata göra parabelflygningar för att träna på hur det är att vara tyngdlös.

”Detta är en väldigt annorlunda expedition mot vad jag gjort tidigare. Om USA resan blir min längsta så lär rymden bli min kortaste, och troligen dyraste…. Jag har sett världen från toppen av Mt Everest – det förändrade mitt liv så jag kan bara föreställa mig hur det kommer att kännas att se jorden utifrån… För mig är det en investering och jag tror dessutom stark på att detta kommer att bidra till att förändra vårt resande i framtiden och även förändra hur vi ser på äventyr. I framtiden kommer det finnas äventyr resor till månen och tänk att få vara med i den utvecklingen och en dag kanske kunna bestiga månens högsta berg.”

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Vill du följa med på äventyr? Lyssna på en föreläsning? Eller bara fylla på med inspiration och få ytterligare en inblick i min äventyrliga värld? Prenumerera på mitt nyhetsbrev så missar du inget av allt spännande som händer!