Expeditioner
Around America Adventure 05/06

Det är något speciellt att ge sig på en utmaning som ingen tidigare prövat, alla fall om man frågar Renata. Aldrig tidigare hade någon av egen kraft rundat det som kallas för USAs ”The lower 48 states”, de lägre 48 staterna. Idén om projektet föddes sommaren 2000 och Renata skulle då genomföra expeditionen tillsammans med Göran Kropp. Men när Göran förolyckades hösten 2002 så bestämde sig Renata att hon skulle göra sitt bästa och se om hon hade det som krävdes för att klara av ett så lång och komplext projekt på egen hand.

Efter 5 års förberedelser startade så Renata den 4 juli 2005 i Seattle i sin kajak och paddlade hela Stilla havskusten söderut till San Diego, där fortsatte hon på cykel österut, dragande kajaken efter sig på släp, hela vägen till Mexicanska Golfen.

Sedan gick färden vidare med kombination av kajak och cykel runt golfen, Florida och vidare norrut utmed Atlantkusten och hela vägen till Kanadensiska gränsen. Väl där cyklade Renata hela vägen västerut igen mot Seattle efter att ha paddlat genom delar av Stora Sjöarna. Den 15 september 2006 paddlade Renata så tillbaks in till Seattle igen. Då hade hon varit igång i 439 dagar och färdats mer än 18 200 kilometer av egen kraft.

För sin unika prestation utnämnde borgmästaren i Seattle den 15 september till ”Renata Chlumskas Day” och Renata utsågs av Tidningen Outside till en av världens 25 främsta äventyrskvinnor. Renata är den första, och hittills enda, människan som rundat de lägre 48 staterna av USA helt av egen kraft.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Vill du följa med på äventyr? Lyssna på en föreläsning? Eller bara fylla på med inspiration och få ytterligare en inblick i min äventyrliga värld? Prenumerera på mitt nyhetsbrev så missar du inget av allt spännande som händer!